Skip to main content

Tracta sexual i prostitució

Milers de dones i nenes són víctimes de tràfic amb fins d'explotació sexual al voltant del món. La seva quantificació no és una tasca fàcil, ja que a l'ésser un negoci il·legal no hi ha fonts oficials i la major part dels casos no són detectats ni denunciats. Podríem dir que ens trobem davant d'un iceberg, el mesurament de el qual suposa sempre un desafiament perquè gran part de la conducta roman en l'ombra.

Així doncs, totes les dades d'aquest observatori representen la quantitat de casos reportats de tracta a tot el món i recollits per les institucions públiques o associacions sense ànim de lucre. Tot i això, hem de tenir present que la magnitud real d'el problema segueix sent desconeguda.

La nostra proposta d'anàlisi comença a nivell global i es focalitza després en la situació a Europa, a Espanya i, finalment, a Catalunya. Un cop coneguda la situació de les víctimes, es pot consultar quina és la resposta a nivell institucional, tant les iniciatives preses des de la política pública com dades policials i judicials d'Espanya i Europa

Situació a la UE i al món

Milers de dones i nenes són víctimes de tràfic amb fins d'explotació sexual al voltant del món. Hem de recordar que no és fàcil conèixer la dimensió real de el problema, ja que a l'ésser un negoci il·legal la major part dels casos no són detectats ni denunciats.

Tot i això, sí que hi ha institucions com la Comissió Europea o projectes com Global Data Hub on Human Trafficking que treballen per recollir i publicar el màxim de dades possibles.

A continuació, aquest gràfic interactiu pretén visualitzar quins són els principals països d'origen de les dones i nenes víctimes de tracta a nivell mundial i la quantitat de casos registrats en cada un d'ells. Els controls de la part inferior permet interactuar amb les dades per visualitzar des de diversos enfocaments.

Dones víctimes de tràfic a Europa segons legislació vigent 2017-2018

Tipus de regulació

  1. Legislació regulacionista: Existeix legislació vigent que permet la compra i venda de serveis sexuals.
  2. Alegal: No existeix legislació vigent. Es permet l'exercici de la prostitució i la compra de serveis sexuals atès que no és il·legal.
  3. Legislació abolicionista: Existeix legislació vigent en què està penada la compra de serveis sexuals. No està penada la venda de serveis sexuals. Posa la càrrega de la pena al comprador.
  4. Legislació prohibicionista: Existeix legislació vigent en què està penada la venda de serveis sexuals, posant la càrrega de la pena en les persones que ofereixen i venen serveis sexuals.

Situació a Espanya

A Espanya també trobem casos de tracta amb fins d'explotació sexual. La principal font d'informació al respecte prové de l'Ministeri de l'Interior, que lidera la lluita contra aquest tipus de delicte. En els gràfics i mapes que hi ha a continuació, podem consultar l'origen i el perfil de les víctimes detectades a Espanya i la quantitat de casos registrats en cada província.

Situació a Catalunya

A Catalunya, la principal font informació són les dades obertes dels Mossos d'Esquadra. En ells, veiem com la majoria dels delictes de tràfic de persones i relatius a la prostitució es registren a la capital, Barcelona, o a les regions confrontants.

Hem de recordar que la prostitució entre persones adultes lliurement consentida no és delicte a Espanya. Els delictes relatius a la prostitució es tipifiquen en el capítol V del Títol VIII de el Codi Penal. Aquest inclou:

  • Prostitució de majors d'edat: El qui, emprant violència, intimidació o engany, o abusant d'una situació de superioritat o de necessitat o vulnerabilitat de la víctima, determini a una persona major d'edat a exercir o a mantenir-se en la prostitució.
  • Explotació lucrativa: El que es lucri explotant la prostitució d'una altra persona, encara que hi hagi consentiment de la mateixa.
  • Prostitució de menors d'edat o discapacitats: Delictes relatius a la prostitució de menors d'edat o persones amb discapacitat necessitades d'especial protecció (http://NettiKasinoti.com).

A continuació, també es pot consultar l'evolució dels casos gestionats per la policia catalana, així com el nombre de persones detingudes. El percentatge d'aquests delictes sobre el total dels gestionats per Mossos en el període 2011-2018 va ser d'un 0,03% per als delictes relatius a la prostitució i d'un 0,002% per als de tràfic de persones.

En el cas dels delictes de tràfic de persones, vam comprovar que la quantitat de casos i detencions és molt irregular. Això és degut al fet que, en general, aquest negoci treballa en xarxa i la desarticulació d'una xarxa pot implicar desenes de detencions alhora.

El negoci de la prostitució

El negoci de la prostitució és invisible a nivell de xifres. El fet que sigui una activitat il·legal fa pràcticament impossible conèixer la magnitud real de mercat negre en el qual es mou. Es pressuposa que a l'ombra es mouen quantitats milionàries de diners que impliquen a milers de persones, però encara no es disposa de xifres oficials ni fiables.

Amb aquesta visualització, doncs, el nostre objectiu és posar en relleu aquest buit de dades i assenyalar la necessitat d'allunyar-se de estimacions i posar llum des de les altes institucions de la manera més fiable possible.

Tot i que l'actualització de les fonts i procediments estadístics emprats en el mesurament de l'activitat econòmica ha incorporat les activitats il·legals entre les que es troba la prostitució, no existeixen dades públiques en obert sobre els elements que permetrien realitzar una anàlisi sobre l'impacte de l'negoci de l'explotació sexual: oferta, demanda, freqüència, escala de tarifes, freqüència de les transaccions i volum de negoci generat.

Els ingressos per "prostitució" van quedar comptabilitzats, com estimació, en els comptes nacionals a partir de 2010. És el Reglament (UE) NO 549/2013 de el Parlament Europeu i de Consell de 21 de maig de 2013 relatiu a el Sistema Europeu de Comptes Nacionals i Regionals de la Unió Europea el que s'estipula en l'epígraf "Classificació de l'consum individual per finalitat (COICOP)" que la comptabilitat referida a l'activitat de la "prostitució" quedi recollida en el concepte "Despesa en consum individual de les llars".

Concretament, és el Grup 12: "Altres béns i serveis" en el punt 12.2, on es recull com a indicador específic el concepte "Prostitució". No obstant això, des de l'entrada en vigor del reglament, les BBDD de l'INE sobre "Despesa total, despeses mitjanes i distribució de la despesa de les llars" no desglossa en els seus Open Data aquest subgrup de despesa sobre "prostitució".

El present projecte ha sol·licitat tant a l'Ministeri d'Economia, a l'INE i a Eurostat les xifres que ha aportat Espanya (i resta de països membres de la UE) a la comptabilitat europea referides específicament a el concepte "prostitució" a què fa referència l'epígraf 12.2.

És vocació de el projecte identificar, publicar i fer accessible aquesta informació tot i ser conscients que els càlculs oficials no s'acosten a la realitat atès que desconeixen quantes persones exerceixen la prostitució, quantes recorren a ella, el nombre d'intercanvis o els preus establerts .

Respostes - Acció policial a Espanya

A Espanya, la lluita contra el tràfic de persones està en mans dels Cossos i Forces de Seguretat de l'Estat. A l'any, es realitzen més de 200 detencions de mitjana a Espanya i un 59% de les persones detingudes són homes. A continuació, es poden consultar les dades completes sobre l'evolució de les detencions, la nacionalitat dels detinguts i el sexe.

El tràfic de persones amb fins d'explotació sexual i la prostitució són, en molts casos, estretament relacionats. Així doncs, també és rellevant incloure en l'anàlisi la quantitat de llocs d'exercici de la prostitució identificats per la policia i els atestats oberts en aquests.

Respostes - Acció policial a Europa

La lluita institucional contra el tràfic de persones és un desafiament per a qualsevol govern. A continuació, hem recollit dades bàsiques per fer una radiografia de la situació actual a Europa, com la quantitat de condemnats per països, per anys, per sexe, per tipus de trànsit i els processats per nacionalitat.

Publicacions i articles

Europa i el món

Espanya

Dades cerques a internet sobre prostitució

Les cerques a internet realitzades sobre prostitució per termes, idiomes i per diferents territoris mostren les tendències sobre la demanda de prostitució. S’observa la persistencia de les cerques en tots els païssos en les cerques territorial i al llarg del temps.

Destaquem l'estacionalitat del màxim volum de cerques del terme "putas" a Espanya es repeteix als periodes vacacionals d'agost i desembre.

S’ha analitzat l’impacte del turisme incorporant les cerques en diversos idiomes al territori espanyol, així quan s’analitza les cerques del terme “putas” a Espanya, les  primeres regions són La Rioja, Castella la Mancha i Galicia. En canvi, si incorporem termes estrangers (slut, whore, putes) els territoris amb més cerques són Illes Balears, Catalunya i Canàries, les zones amb més turisme.

Resulta molt il·lustratiu l’impacte de les cerques per zones del món i per idiomes, per exemple a l’analitzar els 5 idiomes més parlats del món (anglès, xinès, hindi, espanyol, francès) l’idioma espanyol és la llengua amb més cerques del món tot i ser el quart idioma en número de parlants.

Hem utilitzat l’eina Google Trends per realitzar aquest estudi on s'han realitzat diferents cerques dels termes més utilitzats per buscar serveis de prostitució a internet